Приватне акціонерне товариство "ЕНКО"

Код за ЄДРПОУ: 13367676
Телефон: (0332)785528,0663792492
e-mail: leaz2006@gmail.com
Юридична адреса: м.Луцьк вул.Електроапаратна 3
 
Дата розміщення: 27.04.2015

Річний звіт за 2014 рік

Примітки до фінансової звітності, складеної відповідно до міжнародних стандартів фінансової звітності


Публiчне акцiонерне товариство "ЕНКО"


Фiнансова звiтнiсть згiдно з МСФЗ


За рiк, що закiнчився 31 грудня 2014 року
з висновком незалежних аудиторiв


































Публiчне акцiонерне товариство «ЕНКО»


Фiнансова звiтнiсть згiдно з МСФЗ


За рiк, що закiнчився 31 грудня 2014 року
з висновком незалежних аудиторiв


































ЗМIСТ

ВИСНОВОК НЕЗАЛЕЖНИХ АУДИТОРIВ

ЗАЯВА ПРО ВIДПОВIДАЛЬНIСТЬ КЕРIВНИЦТВА

ФIНАНСОВА ЗВIТНIСТЬ
Баланс (Звiт про фiнансовий стан)
Звiт про фiнансовi результати (Звiт про сукупний дохiд)
Звiт про рух грошових коштiв
Звiт про власний капiтал за 2014 рiк
Звiт про власний капiтал за 2013 рiк

ПРИМIТКИ ДО ФIНАНСОВОЇ ЗВIТНОСТI

Публiчне акцiонерне товариство «ЕНКО» та його дiяльнiсть …………...………………………………….. 15
Умови, в яких працює Компанiя ………………………………………………………………………………..15
Основнi принципи облiкової полiтики …………………………………………………………… ………….16
Iстотнi облiковi судження, оцiнки i допущення ……………………………………………………………….20
Застосування нових та переглянутих стандартiв ………………………… …………………………….. … ...21
Основнi засоби …………………………………………………………………………………………………..24
Запаси …………………………………………………………………….………………………………………24
Торгiвельна та iнша дебiторська заборгованiсть……………………………………………………………… 25
Грошовi кошти та їх еквiваленти……………………………………………………………………………… .25
Зареєстрований капiтал ………………………………………………………………………………………….25
Кредити………………….……………………………………………………………………………………… 25
Торгiвельна та iнша кредиторська заборгованiсть……………………………………………………………..25
Зобов’язання по виплатах персоналу …………………………….…………………………………………… 26
Зобов’язання по пенсiйних виплатах …………………………………………………………………………..26
Резерви та забезпечення………………………………………………………………………………………….26
Доходи вiд реалiзацiї …………………………………………………………………………………………….26
Операцiйнi доходи i витрати ……………………………………………………………………………………26
Фiнансовi витрати . ……………………………………………………………………………………………. 27
Податок на прибуток . ……………………………………………………………………………….. …………27
Операцiї з пов’язаними сторонами……………………………………………………………………………. 28
Умовнi та iншi зобов’язання …………………………………………………………………………………… 28
Управлiння фiнансовими ризиками …………………………………………………………………………….28
Управлiння капiталом ……………………………………………………………………………………………29
Справедлива вартiсть фiнансових iнструментiв ……………………………………………………………… 29
Подiї пiсля звiтної дати ……………………………………………………………………………………..…. 29














ЗВIТ НЕЗАЛЕЖНОГО АУДИТОРА (АУДИТОРСЬКИЙ ВИСНОВОК)
щодо фiнансової звiтностi Публiчного акцiонерного товариства
«ЕНКО»
за 2014 рiк

Акцiонерам та керiвництву ПАТ «ЕНКО»

ЗВIТ ЩОДО ФIНАНСОВОЇ ЗВIТНОСТI

Ми провели аудит фiнансової звiтностi Публiчного акцiонерного товариства «ЕНКО» (надалi «Компанiя») (код ЄДРПОУ 13367676; дата державної реєстрацiї 10 лютого 1994 року; мiсцезнаходження: вулиця Електроапаратна, 3, мiсто Луцьк, Волинська область, Україна, 43020), яка включає баланс (звiт про фiнансовий стан, форма № 1) станом на 31 грудня 2014 року, звiт про фiнансовi результати (звiт про сукупний дохiд, форма № 2), звiт про рух грошових коштiв (форма № 3) i звiт про власний капiтал (форма № 4) за 2014 рiк, а також опис основних положень облiкової полiтики Компанiї та iншi примiтки.


Вiдповiдальнiсть управлiнського персоналу за фiнансову звiтнiсть
Управлiнський персонал Публiчного акцiонерного товариства «ЕНКО» несе вiдповiдальнiсть за складання й достовiрне подання цiєї фiнансової звiтностi вiдповiдно до вимог Закону України «Про бухгалтерський облiк та фiнансову звiтнiсть в Українi» вiд 16.07.1999 р. № 996-XIV, Мiжнародних стандартiв фiнансової звiтностi i Порядку подання фiнансової звiтностi, затвердженого Постановою КМУ вiд 28.02.2000 р. № 419 (зi змiнами та доповненнями) та за такий внутрiшнiй контроль, який управлiнський персонал визначає потрiбним для того, щоб забезпечити складання фiнансової звiтностi, що не мiстить суттєвих викривлень унаслiдок шахрайства або помилки.

Вiдповiдальнiсть аудиторiв
Нашою вiдповiдальнiстю є висловлення думки щодо цiєї фiнансової звiтностi на основi результатiв проведеного аудиту. Ми провели аудит вiдповiдно до Мiжнародних стандартiв аудиту. Цi стандарти вимагають вiд нас дотримання вiдповiдних етичних вимог, а також планування й виконання аудиту для отримання достатньої впевненостi, що фiнансова звiтнiсть не мiстить суттєвих викривлень.

Аудит передбачає виконання аудиторських процедур для отримання аудиторських доказiв щодо сум та розкриттiв у фiнансовiй звiтностi. Вибiр процедур залежить вiд судження аудитора, включаючи оцiнку ризикiв суттєвих викривлень фiнансової звiтностi внаслiдок шахрайства або помилки. Виконуючи оцiнку цих ризикiв, аудитор розглядає заходи внутрiшнього контролю, що стосуються складання та достовiрного подання суб’єктом господарювання фiнансової звiтностi, з метою розробки аудиторських процедур, якi вiдповiдають обставинам, а не з метою висловлення думки щодо ефективностi внутрiшнього контролю суб’єкта господарювання. Аудит включає також оцiнку вiдповiдностi використаної облiкової полiтики, прийнятностi облiкових оцiнок, виконаних управлiнським персоналом, та загального подання фiнансової звiтностi.

Ми вважаємо, що отримали достатнi i прийнятнi аудиторськi докази для висловлення нашої думки.

Пiдстава для висловлення умовно-позитивної думки
У зв’язку з тим, що ми були призначенi аудиторами Публiчного акцiонерного товариства «ЕНКО» пiсля 31 грудня 2014 року, ми не мали змоги спостерiгати за iнвентаризацiєю запасiв на початок та на кiнець звiтного року. У нас не було можливостi впевнитися у кiлькостi запасiв, утримуваних на 31 грудня 2014 року, за допомогою виконання альтернативних процедур. Оскiльки залишки запасiв враховуються при визначеннi фiнансових результатiв, у нас не було можливостi визначити потенцiйну необхiднiсть коригування прибутку Товариства за 2014 рiк.

Умовно-позитивна думка
На нашу думку, за винятком впливу питання, про яке йдеться у параграфi «Пiдстава для висловлення умовно-позитивної думки», фiнансова звiтнiсть вiдображає достовiрно, в усiх суттєвих аспектах
фiнансовий стан Публiчного акцiонерного товариства «ЕНКО» станом на 31 грудня 2014 року i його фiнансовi результати за рiк, що закiнчився на зазначену дату, вiдповiдно до вимог Закону України «Про бухгалтерський облiк та фiнансову звiтнiсть в Українi» вiд 16.07.1999 р № 996-XIV i Мiжнародних стандартiв фiнансової звiтностi.

Пояснювальний параграф
Не змiнюючи думки щодо фiнансової звiтностi, ми звертаємо увагу на те, що невизначенiсть ситуацiї в Українi впливає та може продовжувати впливати в найближчому майбутньому на дiяльнiсть акцiонерного товариства. Ми не висловлюємо умовно-позитивної думки з цього питання.
ЗВIТ ЩОДО ВИМОГ IНШИХ ЗАКОНОДАВЧИХ ТА НОРМАТИВНИХ АКТIВ
Цей роздiл аудиторського висновку пiдготовлено вiдповiдно до Вимог до аудиторського висновку при розкриттi iнформацiї емiтентами цiнних паперiв (крiм емiтентiв облiгацiй мiсцевої позики), затверджених рiшенням Державної комiсiї з цiнних паперiв та фондового ринку 29.09.2011 р. № 1360 (надалi «Комiсiя»).

Опис важливих аспектiв облiкової полiтики Товариства
Пiд час аудиторської перевiрки встановлено, що бухгалтерський облiк Публiчного акцiонерного товариства «ЕНКО» (надалi «Товариство») ведеться за журнальною формою облiку.

Товариство з врахуванням особливостей своєї дiяльностi на пiдставi вимог Мiжнародних стандартiв фiнансової звiтностi визначило облiкову полiтику ведення бухгалтерського облiку та подання фiнансової звiтностi. Облiкова полiтика в основному забезпечує можливiсть надання користувачам фiнансової звiтностi правдивої та неупередженої iнформацiї про фiнансовий та майновий стан пiдприємства, доходи, витрати та його фiнансовi результати.

Аудиторами встановлено, що концептуальною основою, яка використана для пiдготовки i складання фiнансових звiтiв Товариства є Закон України «Про бухгалтерський облiк та фiнансову звiтнiсть в Українi» вiд 16 липня 1999 року № 996-XIV, Мiжнароднi стандарти фiнансової звiтностi (зi змiнами i доповненнями), iншi нормативно-правовi акти щодо ведення бухгалтерського облiку та складання фiнансової звiтностi в Українi, облiкова полiтика Товариства та його вiдповiднi внутрiшнi положення.

Вiдповiднiсть вартостi чистих активiв вимогам законодавства
Вiдповiдно до вимог частини 3 статтi 155 Цивiльного кодексу України, вартiсть чистих активiв акцiонерного товариства пiсля закiнчення другого фiнансового року з моменту заснування та кожного наступного фiнансового року повинна бути бiльшою за його статутний капiтал.

Станом на 31 грудня 2014 року вартiсть чистих активiв Товариства була бiльшою за його статутний капiтал.

Наявнiсть суттєвих невiдповiдностей мiж фiнансовою звiтнiстю та iншою iнформацiєю, що розкривається емiтентом
Вiдповiдно до «Положення про розкриття iнформацiї емiтентами цiнних паперiв», затвердженого рiшенням Комiсiї вiд 03 грудня 2013 року № 2826 Товариство зобов’язане подавати до Комiсiї iншу iнформацiю (надалi «Iнша iнформацiя») разом з фiнансовою звiтнiстю. Станом на дату аудиторського звiту пiдготовка Iншої iнформацiї не була завершена Товариством. Вiдповiдно, ми не висловлюємо думки щодо наявностi суттєвих невiдповiдностей мiж поданою фiнансовою звiтнiстю та такою Iншою iнформацiєю.

Також аудитори зазначають, що за iнформацiєю, наданою керiвництвом Товариства для аудиторської перевiрки, у 2014 роцi не вiдбулися подiї, якi можуть вплинути на фiнансово-господарський стан емiтента та призвести до значної змiни вартостi його цiнних паперiв, визначених частиною першою статтi 41 Закону України «Про цiннi папери та фондовий ринок».

Виконання значних правочинiв

Вiдповiдно до Закону «Про акцiонернi товариства» акцiонерне товариство зобов’язане обов’язково узгоджувати вчинення значних правочинiв, ринкова вартiсть яких становить 10 i бiльше вiдсоткiв вартостi майна за даними її останньої рiчної фiнансової звiтностi.


Обсяг проведеного нами аудиту фiнансової звiтностi передбачає виконання процедур для отримання аудиторських доказiв на вибiрковiй основi щодо сум та розкриття iнформацiї у фiнансовiй звiтностi. Пiд час аудиту нашої уваги не привернув жоден факт, що рiшення щодо вчинення Товариством у 2014 роцi значних правочинiв не були прийнятi у вiдповiдностi до вищезазначеного закону.

Стан корпоративного управлiння
Аудиторами розглянута допомiжна iнформацiя щодо стану корпоративного управлiння та внутрiшнього аудиту вiдповiдно до Закону України «Про акцiонернi товариства».

При перевiрцi допомiжної iнформацiї встановлено, що вищим органом Товариства є загальнi збори, до компетенцiї яких входить вирiшення будь-яких питань дiяльностi акцiонерного товариства. У звiтному перiодi загальнi збори акцiонерiв проводилися 24.04.2014 р.

Виконавчим органом Товариства є правлiння в кiлькостi семи осiб.

Наглядова рада створена в кiлькостi трьох осiб.

Для проведення перевiрки фiнансово-господарської дiяльностi Товариства створена Ревiзiйна комiсiя в складi трьох осiб.

Оскiльки Закон не встановлює нiяких iнших вимог щодо корпоративного управлiння, ми не знайшли невiдповiдностi корпоративного управлiння Товариства вимогам даного закону.

Iдентифiкацiя та оцiнка ризикiв суттєвого викривлення
Пiд час аудиту фiнансової звiтностi ми оцiнили ризики суттєвого викривлення фiнансової звiтностi внаслiдок шахрайства або помилки.

Аудиторами отриманi письмовi запевнення вiд управлiнського персоналу, що вони пiдтверджують свою вiдповiдальнiсть за впровадження й роботу систем облiку та внутрiшнього контролю, розроблених для запобiгання шахрайству i помилкам та для виявлення їх, i розкрили аудиторам результати власної оцiнки ризику того, що фiнансовi звiти можуть бути суттєво викривленi внаслiдок шахрайства.

Виконуючи оцiнку ризикiв суттєвого викривлення фiнансової звiтностi внаслiдок шахрайства або помилки, ми розглянули запровадженi у Товариствi заходи внутрiшнього контролю, що стосуються складання та достовiрного подання Товариством фiнансової звiтностi, з метою розробки аудиторських процедур, якi вiдповiдають обставинам, а не з метою висловлення думки щодо ефективностi його внутрiшнього контролю, включаючи заходи контролю для запобiгання та виявлення шахрайства. Вiдповiдно, ми не висловлюємо такої думки.

Основнi вiдомостi про аудиторську фiрму
1. Повне найменування: Приватне пiдприємство Аудиторська фiрма «Аудит – ФАГ».
2. Свiдоцтво про внесення до Реєстру аудиторських фiрм та аудиторiв, якi одноособово
надають аудиторськi послуги № 1850, видане за рiшенням Аудиторської палати України
вiд 26 сiчня 2001 року № 98 i продовжене до 04.11.2015 року.
3. Мiсцезнаходження: 43005 Волинська обл., м. Луцьк, вул. Шопена 22А офiс 56.
4. Телефон (факс): (0332) 72-22-65.

Основнi вiдомостi про умови договору на проведення аудиту
Договiр на проведення аудиту № 7 вiд 19.01.2015 р.
Дата початку аудиту – 19.01.2015 р., дата закiнчення - 06.04.2015 р.

Директор Аудиторської фiрми «Аудит - ФАГ» А.Г.Форсюк (сертифiкат аудитора серiя А № 000965, виданий за рiшенням
Аудиторської палати України № 45 вiд 16.05.1996 р.
i продовжений до 16.05.2015 р).
06.04.2015 р.

Публiчне акцiонерне товариство «ЕНКО»
Фiнансова звiтнiсть вiдповiдно до МСФЗ станом на та за рiк, що закiнчується 31 грудня 2014 року______

ЗАЯВА ПРО ВIДПОВIДАЛЬНIСТЬ КЕРIВНИЦТВА

Акцiонерам Публiчного акцiонерного товариства «ЕНКО»

1. Ми пiдготували фiнансову звiтнiсть за рiк, що закiнчується 31 грудня 2014 року, яка показує об’єктивно, в усiх суттєвих аспектах фiнансовий стан Публiчного акцiонерного товариства «ЕНКО» (надалi «Компанiя») станом на 31 грудня 2014 року, результати його фiнансової дiяльностi, рух грошових коштiв та власного капiталу за 2014 рiк вiдповiдно до Мiжнародних стандартiв фiнансової звiтностi.

2. Фiнансова звiтнiсть складена iз використанням концептуальної основи загального призначення, що ґрунтується на застосуваннi вимог Мiжнародних стандартiв фiнансової звiтностi.

3. Керiвництво Компанiї несе вiдповiдальнiсть за складання i достовiрне подання цiєї фiнансової звiтностi вiдповiдно Мiжнародних стандартiв фiнансової звiтностi i за те, щоб бухгалтерський облiк, який ведеться в Компанiї, в достатнiй мiрi забезпечував вiдповiднiсть її фiнансової звiтностi МСФЗ та українському законодавству. Керiвництво Компанiї несе також вiдповiдальнiсть за впровадження й роботу систем облiку та внутрiшнього контролю, розроблених для запобiгання шахрайству i помилкам, за вжиття всiх можливих заходiв для збереження активiв Компанiї i попередження та виявлення випадкiв зловживань та iнших порушень.

4. Керiвництво вважає, що в процесi пiдготовки фiнансової звiтностi, Компанiя застосовувала належну облiкову полiтику, i це застосування було послiдовним i пiдтверджувалося обґрунтованими та виваженими припущеннями та оцiнками.

5.Фiнансова звiтнiсть затверджується керiвництвом Компанiї.


20 квiтня 2015 року.


Керiвник ________________________ Домбровська В.Ф.


Головний бухгалтер ________________________ Рибак I.В.



















Публiчне акцiонерне товариство «ЕНКО» Фiнансова звiтнiсть за 2014 рiк


КОДИ
Дата (рiк, мiсяць, число) 2014 12 31
Пiдприємство Публiчне акцiонерне товариство «ЕНКО» за ЄДРПОУ 13367676
Територiя Волинська область за КОАТУУ 0710100000
Органiзацiйно-правова форма господарювання акцiонерне товариство за КОПФГ 230
Вид економiчної дiяльностi виробництво електророзподiльної та контрольної апаратури за КВЕД 27.12
Середня кiлькiсть працiвникiв1 69
Адреса, телефон
Одиниця вимiру: тис. грн. без десяткового знака (окрiм роздiлу IV Звiту про фiнансовi результати (Звiту
про сукупний дохiд) (форма N 2), грошовi показники якого наводяться в гривнях з копiйками)
Складено (зробити позначку «v» у вiдповiднiй клiтинцi):
за положеннями (стандартами) бухгалтерського облiку -
за мiжнародними стандартами фiнансової звiтностi V

Баланс (Звiт про фiнансовий стан)
на 31 грудня 2014 року
Форма № 1 Код за ДКУД 1801001

АКТИВИ Код
рядка На початок звiтного перiоду На кiнець звiтного перiоду
1 Необоротнi активи
Нематерiальнi активи
1000 - -
первiсна вартiсть 1001 - -
накопичена амортизацiя 1002 - -
Незавершенi капiтальнi iнвестицiї 1005 - -
Основнi засоби 1010 5846 5370
первiсна вартiсть 1011 18230 17616
знос 1012 12384 12246
Iнвестицiйна нерухомiсть 1016 - -
Довгостроковi бiологiчнi активи 1020 - -
Довгостроковi фiнансовi iнвестицiї,
якi облiковуються за методом участi в капiталi 1030 - -
Iншi фiнансовi iнвестицiї 1035 - -
Довгострокова дебiторська заборгованiсть 1040 - -
Вiдстроченi податковi активи 1045 40 12
Iншi необоротнi активи 1090 - -
Усього за роздiлом I 1095 5886 5382
II Оборотнi активи
Запаси
1100 5472 4667
Виробничi запаси 1101 5065 3892
Незавершене виробництво 1102 - 368
Готова продукцiя 1103 402 401
Поточнi бiологiчнi активи 1110 - -
Дебiторська заборгованiсть за продукцiю, товари, роботи, послуги 1125 1247 1290
Дебiторська заборгованiсть за розрахунками:
За виданими авансами
1130 2255 3545
З бюджетом 1135 - 26
У тому числi з податку на прибуток 1136 - 26
Iнша поточна дебiторська заборгованiсть 1155 7 6
Поточнi фiнансовi iнвестицiї 1160 - -
Грошi та еквiваленти 1165 4087 3301
Рахунки в банках 1167 4087 3301
Витрати майбутнiх перiодiв 1170 - -

Iншi оборотнi активи 1190 - -
Усього за роздiлом II 1195 13068 12829
III. Необоротнi активи, утримуванi для продажу, та групи вибуття 1200 - -
БАЛАНС 1300 18954 18211


Баланс (Звiт про фiнансовий стан)
на 31 грудня 2014 року
(продовження)
Форма № 1 Код за ДКУД 1801001

ПАСИВИ На початок звiтного перiоду На кiнець звiтного перiоду
1 Власний капiтал

Зареєстрований капiтал

1400 11237 11237
Капiтал в дооцiнках 1405 - -
Додатковий капiтал 1410 - -
Резервний капiтал 1415 - -
Нерозподiлений прибуток (непокритий збиток) 1420 1039 393
Неоплачений капiтал 1425 - -
Вилучений капiтал 1430 - -
Усього за роздiлом I 1495 12276 11630
1I Довгостроковi зобов’язання i забезпечення
Вiдстроченi податковi зобов’язання

1500 - -
Довгостроковi кредити банкiв 1510 - -
Iншi довгостроковi зобов’язання 1515 - -
Довгостроковi забезпечення 1520 - -
Цiльове фiнансування 1525 - -
Усього за роздiлом II 1595 - -
I1I Поточнi зобов’язання i забезпечення
Короткостроковi кредити банкiв

1600 - -
Поточна кредиторська заборгованiсть за:
довгостроковими зобов’язаннями 1610 - -
товари, роботи, послуги 1615 5913 3441
розрахунками з бюджетом 1620 82 20
у тому числi з податку на прибуток 1621 19 -
розрахунками зi страхування 1625 26 22
розрахунками з оплати працi 1630 85 79
Поточна кредиторська заборгованiсть за одержаними авансами 1635 483 2991
Поточнi забезпечення 1660 84 22
Доходи майбутнiх перiодiв 1665 - -
Iншi поточнi зобов’язання 1690 5 6
Усього за роздiлом III 1695 6678 6581
IV Зобов’язання, пов’язанi з необоротними активами, утримуваними для продажу, та групи вибуття 1700 - -
БАЛАНС 1900 18954 18211




Керiвник ________________________ Домбровська В.Ф.
Головний бухгалтер ________________________ Рибак I.В.



КОДИ
Дата (рiк, мiсяць, число) 2014 12 31
Пiдприємство Публiчне акцiонерне товариство «ЕНКО» за ЄДРПОУ 13367676


Звiт про фiнансовi результати (Звiт про сукупний дохiд)
за 2014 рiк

Форма № 2 Код за ДКУД 1801003

I. ФIНАНСОВI РЕЗУЛЬТАТИ

Стаття Код
рядка За звiтний
перiод За
аналогiчний
перiод попереднього року
1 2 3 4
Чистий дохiд вiд реалiзацiї продукцiї (товарiв, робiт, послуг) 2000 10944 26931
Собiвартiсть реалiзованої продукцiї (товарiв, робiт, послуг) 2050 (9828) (23980)
Валовий:
прибуток 2090 1116 2951
збиток 2095 ( - ) ( - )
Iншi операцiйнi доходи 2120 3664 5322
Адмiнiстративнi витрати 2130 (2850) (3909)
Витрати на збут 2150 ( - ) ( - )
Iншi операцiйнi витрати 2180 (3150) (4751)
Фiнансовий результат вiд операцiйної дiяльностi:
прибуток 2190 - -
збиток 2195 (1220) (387)
Дохiд вiд участi в капiталi 2200 - -
Iншi фiнансовi доходи 2220 697 321
Iншi доходи 2240 1 19
Фiнансовi витрати 2250 ( - ) ( - )
Втрати вiд участi в капiталi 2255 ( - ) ( - )
Iншi витрати 2270 (64) (54)
Фiнансовий результат до оподаткування:
прибуток 2290 - -
збиток 2295 (586) (101 )
Витрати (дохiд) з податку на прибуток 2300 (60) -
Прибуток (збиток) вiд припиненої дiяльностi пiсля оподаткування 2305 - -
Чистий фiнансовий результат:
прибуток 2350 - -
збиток 2355 (646) (101)


II. СУКУПНИЙ ДОХIД

Стаття Код
рядка За звiтний
перiод За
аналогiчний
перiод попереднього року
1 2 3 4
Дооцiнка (уцiнка) необоротних активiв 2400 - -
Дооцiнка (уцiнка) фiнансових iнструментiв 2405 - -
Накопиченi курсовi рiзницi 2410 - -
Частка iншого сукупного доходу асоцiйованих та спiльних пiдприємств 2415 - -
Iнший сукупний дохiд 2445 - -
Iнший сукупний дохiд до оподаткування 2450 - -
Податок на прибуток, пов’язаний з iншим сукупним доходом 2455 - -
Iнший сукупний дохiд пiсля оподаткування 2460 - -
Сукупний дохiд (сума рядкiв 2350, 2355 та 2460) 2465 (646) (101)

III. ЕЛЕМЕНТИ ОПЕРАЦIЙНИХ ВИТРАТ

Назва статтi Код
рядка За звiтний
перiод За
аналогiчний
перiод попереднього року
1 2 3 4
Матерiальнi затрати 2500 9300 21800
Витрати на оплату працi 2505 1454 2005
Вiдрахування на соцiальнi заходи 2510 560 760
Амортизацiя 2515 427 539
Iншi операцiйнi витрати 2520 2900 2060
Разом 2550 14641 27164


IV. РОЗРАХУНОК ПОКАЗНИКIВ ПРИБУТКОВОСТI АКЦIЙ

Назва статтi Код
рядка За звiтний
перiод За
аналогiчний
перiод попереднього року
1 2 3 4
Середньорiчна кiлькiсть простих акцiй 2600 44946720 44946720
Скоригована середньорiчна кiлькiсть простих акцiй 2605 44946720 44946720
Чистий прибуток (збиток) на одну просту акцiю 2610 0,014 0,002
Скоригований чистий прибуток (збиток) на одну просту акцiю 2615 0,014 0,002
Дивiденди на одну просту акцiю 2650 - -

Керiвник ________________________ Домбровська В.Ф.

Головний бухгалтер ________________________ Рибак I.В.






Публiчне акцiонерне товариство «ЕНКО» Фiнансова звiтнiсть за 2014 рiк

КОДИ
Дата (рiк, мiсяць, число) 2014 12 31
Пiдприємство Публiчне акцiонерне товариство «ЕНКО» за ЄДРПОУ 13367676



Звiт про рух грошових коштiв (за прямим методом)
за 2014 рiк


Форма № 3 Код за ДКУД 1801004

Стаття Код
рядка За звiтний перiод За аналогiчний перiод попереднього року

1 2 3 4
I. Рух коштiв у результатi операцiйної дiяльностi
Надходження вiд:
Реалiзацiї продукцiї (товарiв, робiт, послуг) 3000 16495 32152
Повернення податкiв i зборiв 3005 7 -
у тому числi податку на додану вартiсть 3006 - -
Цiльового фiнансування 3010 - -
Надходження вiд отримання субсидiй, дотацiй 3011 - 23
Надходження авансiв вiд покупцiв i замовникiв 3015 - 483
Надходження вiд повернення авансiв 3020 819 3320
Надходження вiд вiдсоткiв за залишками коштiв на поточних рахунках 3025 - 27
Надходження вiд операцiйної оренди 3040 3956 4016
Iншi надходження 3095 13 58
Витрачання на оплату:
Товарiв (робiт, послуг) 3100 (19057) (31192)
Працi 3105 (1221) (1764)
Вiдрахувань на соцiальнi заходи 3110 (608) (841)
Зобов’язань з податкiв i зборiв 3115 (1016 ) ( - )
Витрачання на оплату зобов’язань з податку на прибуток 3116 - (32)
Витрачання на оплату зобов’язань з податку на додану вартiсть 3117 - (636)
Витрачання на оплату зобов’язань з iнших податкiв 3118 - (562)
Витрачання на оплату авансiв 3135 - (2256)
Витрачання на оплату повернення авансiв 3140 (67) (162)
Iншi витрачання 3190 (287) (379)
Чистий рух коштiв вiд операцiйної дiяльностi 3195 -966 2255
II. Рух коштiв у результатi iнвестицiйної дiяльностi
Надходження вiд реалiзацiї:
фiнансових iнвестицiй 3200 - -
необоротних активiв 3205 - 20
Надходження вiд отриманих:
вiдсоткiв 3215 697 455
дивiдендiв 3220 - -
Надходження вiд деривативiв 3225 - -
Iншi надходження 3250 - -
Витрачання на придбання:
фiнансових iнвестицiй 3255 ( - ) ( )
необоротних активiв 3260 (517) (270)

Виплати за деривативами 3270 ( - ) ( - )
Iншi платежi 3290 ( - ) ( - )
Чистий рух коштiв вiд iнвестицiйної дiяльностi 3295 180 205
III. Рух коштiв у результатi фiнансової дiяльностi
Надходження вiд:
Власного капiталу 3300 -
-

Отримання позик 3305 - -
Iншi надходження 3340 - -
Витрачання на:
Викуп власних акцiй 3345 ( - ) ( - )
Погашення позик 3350 - -
Сплату дивiдендiв 3355 ( - ) ( - )
Iншi платежi 3390 ( - ) ( - )
Чистий рух коштiв вiд фiнансової дiяльностi 3395 - -
Чистий рух грошових коштiв за звiтний перiод 3400 -786 2460
Залишок коштiв на початок року 3405 4087 1621
Вплив змiни валютних курсiв на залишок коштiв 3410 - 6
Залишок коштiв на кiнець року 3415 3301 4087





Керiвник ________________________ Домбровська В.Ф.

Головний бухгалтер ________________________ Рибак I.В.



























Публiчне акцiонерне товариство «ЕНКО» Фiнансова звiтнiсть за 2014 рiк


КОДИ
Дата (рiк, мiсяць, число) 2014 12 31
Пiдприємство Публiчне акцiонерне товариство «ЕНКО» за ЄДРПОУ

Звiт про власний капiтал
за рiк 2014 рiк

Форма № 4 Код за ДКУД 1801005

Стаття Код рядка Зареєстро-ваний (пайовий)капiтал Капiтал у дооцiн-ках Додатко-вий капiтал Резер-вний капiтал Нерозпо-дiлений прибуток (непокритий збиток) Неопла-чений капiтал Вилу-чений капiтал Всього

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Залишок
на початок року 4000 11237 - - - 1039 - - 12276
Коригування:
Змiна облiкової полiтики 4005 - - - - - - - -
Виправлення помилок 4010 - - - - - - - -
Iншi змiни 4090 - - - - - - - -
Скоригований залишок на початок року 4095 11237 - - - 1039 - -
12276
Чистий прибуток (збиток) за звiтний перiод 4100 - - - - (646) - -
(646)
Iнший сукупний дохiд за звiтний перiод 4110 - - - - - - - -
Розподiл прибутку:
Виплати власникам (дивiденди) 4200 - - - - - - - -
Спрямування прибутку до зареєстрованого капiталу 4205 - - - - - - - -
Вiдрахування до резервного капiталу 4210 - - - - - - - -
Внески учасникiв:
Внески до капiталу 4240 - - - - - - - -
Погашення заборгованостi з капiталу 4245 - - - - - - - -

Вилучення капiталу:
Викуп акцiй (часток) 4260 - - - - - - - -
Перепродаж викуплених акцiй (часток) 4265 - - - - - - - -
Анулювання викуплених акцiй (часток) 4270 - - - - - - - -
Вилучення частки в капiталi 4275 - - - - - - - -
Iншi змiни в капiталi 4290 - - - - - - - -
Разом змiн у капiталi 4295 - - - - (646) - -
(646)
Залишок
на кiнець року 4300 11237 - - - 393 - - 11630



Керiвник ________________________ Домбровська В.Ф.

Головний бухгалтер ________________________ Рибак I.В.




































1. Публiчне акцiонерне товариство «ЕНКО» та його дiяльнiсть

Публiчне акцiонерне товариство «ЕНКО» (далi «Компанiя») засноване у 1962 роцi як Державне пiдприємство «Луцький електроапаратний завод», яке у 1994 роцi було перетворене у Вiдкрите акцiонерне товариство «ЕНКО», що стало його правонаступником. У 2010 роцi ВАТ «ЕНКО» було перетворене у Публiчне акцiонерне товариство «Омега».

Компанiя зареєстрована в Українi та є резидентом України.

Основнi види дiяльностi Компанiї:
31.20.1 Виробництво електророзподiльної та контрольної апаратури.
51.87.0 Оптова торгiвля iншими машинами та устаткуванням
51.90.0 Iншi види оптової торгiвлi.

Юридична адреса Компанiї: вул. Електроапаратна, 3 , м. Луцьк, Волинська область, поштовий iндекс 43020.

Кiлькiсть працiвникiв пiдприємства станом на 31 грудня 2014 складала вiдповiдно 69 чоловiк.

Компанiя є акцiонерним товариством, акцiї якого перебувають у вiльному обiгу на вiдкритому ринку цiнних паперiв.

Ця фiнансова звiтнiсть пiдготовлена вiдповiдно до Мiжнародних стандартiв фiнансової звiтностi (МСФЗ) станом на 31 грудня 2014 року та за рiк, що закiнчується 31 грудня 2014 року.

Ця фiнансова звiтнiсть представлена у нацiональнiй валютi України – гривнi. Всi суми наведенi у тисячах гривень, крiм вартостi акцiй та прибутку на акцiю.

2. УМОВИ РОБОТИ КОМПАНIЇ

Розвиток України у 2014 роцi перебував пiд суттєвим впливом зовнiшнiх несприятливих чинникiв, а економiка України зазнала пiдвищених економiчних i полiтичних ризикiв.

Починаючи з кiнця 2013 року полiтична ситуацiя в Українi характеризувалася нестабiльнiстю, народними протестами проти дiй влади, тривалою полiтичною невизначенiстю, якi призвели вiдповiдно до погiршення економiчної ситуацiї.

У 2014 роцi значно погiршилися вiдносини з Росiйською Федерацiєю iз-за анексiї останньою частини України – Криму.

Крiм того, у 2014 роцi погiршилася ситуацiя на сходi України, що призвело до збройного протистояння та вiйськових дiй в Донецькiй та Луганськiй областях, що стало причиною подальшого погiршення вiдносин мiж Україною i Росiйською Федерацiєю.

Нестабiльнiсть полiтичної ситуацiї продовжувалася i протягом 2014 року, що спричинило змiну складу Верховної Ради та Президента України. анексiї частини України, а саме Криму Росiйською Федерацiєю

Зростання полiтичної напруженостi та вiйськовi дiї на сходi України негативно вплинули на фiнансовi ринки України i зумовили рiзку девальвацiю нацiональної валюти по вiдношенню до основних iноземних валют. Нацiональний банк України встановив певнi обмеження на операцiї в iноземнiй валютi.

Полiтична та економiчна криза призвели до рiзкого зростання цiн в Українi на енергоносiї та, вiдповiдно, на всi товари i послуги, що негативно вiдобразилося на фiнансовому становищi Компанiї.

Кiнцевий результат полiтичної та економiчної ситуацiї в Українi та її наслiдки передбачити трудно, проте вони можуть мати подальший негативний вплив на економiку України та бiзнес Компанiї.
.3. ОСНОВНI ПРИНЦИПИ ОБЛIКОВОЇ ПОЛIТИКИ

Нижче описанi основнi облiковi полiтики, що використанi при пiдготовцi фiнансової звiтностi.

Визнання та оцiнка фiнансових iнструментiв. Компанiя визнає фiнансовий актив або фiнансове зобов’язання у балансi, якщо воно стає стороною конкретних положень щодо фiнансового iнструмента. Операцiї з придбання або продажу фiнансових iнструментiв визнаються iз застосуванням облiку за датою розрахунку.

Компанiя визнає такi категорiї фiнансових iнструментiв:
- фiнансовий актив, доступний для продажу;
- дебiторська заборгованiсть;
- фiнансовi зобов’язання, оцiненi за амортизованою вартiстю.

Пiд час первiсного визнання фiнансового активу або фiнансового зобов’язання пiдприємство оцiнює їх за їхньою справедливою вартiстю плюс операцiйнi витрати, якi безпосередньо належить до придбання або випуску фiнансового активу чи фiнансового зобов’язання.

Облiкова полiтика щодо подальшої оцiнки фiнансових iнструментiв розкривається нижче у вiдповiдних роздiлах облiкової полiтики.

Нематерiальнi активи. Придбанi нематерiальнi активи оцiнюються при первiсному визнаннi за первiсною вартiстю. Пiсля первiсного визнання нематерiальнi активи облiковуються за первiсною вартiстю за вирахуванням накопиченої амортизацiї та накопичених збиткiв вiд знецiнення, якщо такi є в наявностi.

Амортизацiя нематерiальних активiв здiйснюється iз застосуванням прямолiнiйного методу – рiвномiрно протягом строку корисного використання нематерiальних активiв. Очiкуванi строки корисного використання аналiзуються в кiнцi кожного звiтного року, при цьому всi змiни в оцiнках вiдображаються у звiтностi без перегляду порiвняльних показникiв.

Нематерiальнi активи, якi виникають у результатi договiрних або iнших юридичних прав, амортизуються протягом термiну чинностi цих прав.

Нематерiальнi активи з невизначеним строком корисного використання перевiряються на предмет знецiнення кожного року станом на 31 грудня, а також якщо iснують обставини щодо їх балансова вартiсть знецiнилася. Перевiрка на предмет знецiнення проводиться по кожному нематерiальному активу окремо.

Нематерiальний актив списується при продажу або коли вiд його майбутнього використання чи вибуття не очiкується економiчних вигiд Дохiд або збиток вiд списання нематерiального активу, що є рiзницею мiж чистими надходженнями вiд вибуття i балансовою вартiстю активу, включається до звiту про сукупнi доходи та витрати в момент списання.

Основнi засоби. Основнi засоби облiковуються в Компанiї за собiвартiстю, згiдно якої об’єкт основних засобiв облiковується за первiсною вартiстю за вирахуванням накопиченої амортизацiї або накопичених збиткiв вiд знецiнення у разi їх наявностi.

Собiвартiсть об’єкта основних засобiв визнається активом, коли:

- очiкується приплив економiчних вигiд на пiдприємство в результатi експлуатацiї активу;
- цю собiвартiсть можна достовiрно оцiнити.

Приплив економiчних вигiд забезпечується за рахунок того, що основнi засоби прямо або побiчно беруть участь у виробництвi продукцiї (товарiв, робiт, послуг). У кiнцевому пiдсумку при продажу такої продукцiї, товарiв, послуг в Компанiю поступають активи у виглядi грошових коштiв.

Об’єкт основних засобiв, який вiдповiдає критерiям визнання активу, оцiнюється за його собiвартiстю, до складу якої входять:
- цiна придбання за вирахуванням торговельних знижок (у т. ч. iмпортнi мита та невiдшкодованi податки);
- прямi витрати (витрати на доставку i розвантаження, монтаж i наладку, виплати працiвникам у зв’язку зi спорудженням чи полiпшенням об’єкта).

Запаснi частини i допомiжне обладнання вiдображаються у складi основних засобiв, якщо пiдприємство збирається їх використовувати бiльше одного року, i вони можуть використовуватися виключно з певним об’єктом основних засобiв.

Амортизацiя розраховується прямолiнiйним методом протягом оцiночного строку корисного використання об’єктiв основних засобiв, який визначається керiвництвом (постiйно дiючою iнвентаризацiйною комiсiєю), виходячи з таких термiнiв:
- будiвлi - вiд 10 до 70 рокiв;
- машини та обладнання - вiд 2-х до 15 рокiв;
- меблi та приладдя - вiд 4 до 8 рокiв;
- офiсне обладнання - вiд 4 до 6 рокiв.

Оцiнка строку корисного використання об’єктiв основних засобiв залежить вiд професiйного судження керiвництва, i ґрунтується на досвiдi роботи з аналогiчними активами. При визначеннi строкiв корисного використання активiв керiвництво бере до уваги умови передбачуваного використання активiв, моральний знос, фiзичний знос та умови, у яких експлуатуватимуться цi активи. Змiна будь-якої з цих умов або оцiнок може в результатi призвести до коригування майбутнiх норм амортизацiї.

Разом iз визначенням строку корисного використання комiсiя визначає i лiквiдацiйну вартiсть об’єкта основних засобiв. У кiнцi кожного звiтного перiоду (тобто року) комiсiя переглядає строк служби об’єктiв та їх лiквiдацiйну вартiсть.

Амортизована сума – це первiсна вартiсть об’єкта основних засобiв або переоцiнена вартiсть за вирахуванням його лiквiдацiйної вартостi. Лiквiдацiйна вартiсть активу – це передбачена сума, яку пiдприємство отримало б на даний момент вiд реалiзацiї об’єкта основних засобiв пiсля вирахування очiкуваних витрат на вибуття, якби цей актив уже досяг того вiку i стану, якому iмовiрно, вiн знаходитиметься в кiнцi свого строку корисного використання. Амортизацiя основних засобiв призначена для списання амортизованої суми протягом строку корисного використання активу. Амортизацiя об’єкта починається з дати, коли об’єкт стає придатним для експлуатацiї за призначенням. Амортизацiя припиняється з дня класифiкацiї основного засобу як активу, призначеного для продажу, або з дня його списання з балансу.

Лiквiдацiйна вартiсть, строки корисного використання i метод амортизацiї переглядається на кiнець кожного фiнансового року, а змiна їх розглядається як змiна облiкових оцiнок вiдповiдно МСФЗ 8, тобто в перспективi.

Усi витрати, що виникають у перiод експлуатацiї основних засобiв, пiдприємство роздiляє на 3 групи:
- витрати на поточний ремонт;
- витрати на капiтальний ремонт;
- витрати на полiпшення основних засобiв.

Витрати на поточний ремонт, який виконується для пiдтримки об’єкта основних засобiв в робочому станi (витрати на чищення, змащування, регулювання, замiну дрiбних деталей) списуються на поточнi витрати.

Витрати на капiтальний ремонт, що дозволяє продовжити строк експлуатацiї об’єкта, пiдлягають капiталiзацiї. При цьому при замiнi одного компонента основного засобу iншим, балансова вартiсть замiненого компонента вiднiмається вiд вартостi основних засобiв.

При модернiзацiї основних засобiв витрати на таку модернiзацiю капiталiзуються, а знос розраховується за допомогою нової балансової вартостi та строку служби, що залишився. Тобто, капiталiзованi витрати включають основнi витрати на модернiзацiю i замiну частин активiв, якi збiльшують строк їх корисної експлуатацiї або покращують їх здатнiсть генерувати доходи. Витрати на ремонт та обслуговування основних засобiв, якi не вiдповiдають наведеним вище критерiям капiталiзацiї, вiдображаються у звiтi про сукупнi доходи i витрати в тому перiодi, в якому вони понесенi.

Балансова вартiсть об’єкта основних засобiв припиняє визнаватися:
- пiсля вибуття об’єкта;
- коли не очiкуються майбутнi економiчнi вигоди вiд експлуатацiї об’єкта або його вибуття.

Прибуток або збиток, отриманий вiд припинення визнання основного засобу, визначається як рiзниця мiж надходженнями вiд продажу чи списання активу i його балансовою вартiстю i визнається iншими
доходами або iншими витратами, якi вiдображаються у звiтi про прибутки i збитки у згорненому видi.

Незавершене будiвництво включає витрати, безпосередньо пов’язанi з будiвництвом основних засобiв, плюс вiдповiдний розподiл накладних витрат, що безпосередньо пов’язанi з будiвництвом. Незавершене будiвництво не амортизується. Амортизацiя будiвництва починається з моменту готовностi цих активiв до експлуатацiї, тобто коли вони знаходяться в мiсцi та перебувають у станi, що забезпечує їх функцiонування вiдповiдно до намiрiв керiвництва.

Земля, що належить пiдприємству на правах власностi, не амортизується.

Довгостроковi необоротнi активи, утримуванi для продажу, та припинена дiяльнiсть. Пiдприємство класифiкує необоротний актив як утримуваний для продажу, якщо його балансова

вартiсть буде в основному вiдшкодовуватися шляхом операцiї продажу, а не поточного використання.

Необоротнi активи, утримуванi для продажу, оцiнюються i вiдображаються в бухгалтерському облiку за найменшою з двох величин балансовою або справедливою вартiстю за вирахуванням витрат на операцiї, пов’язанi з продажем.

Нематерiальнi активи та основнi засоби, вiднесенi до необоротних активiв, призначених для продажу, не амортизуються.

Збиток вiд зменшення корисностi при первiсному чи подальшому списаннi активу до справедливої вартостi за вирахуванням витрат на продаж визнається у Звiтi про фiнансовi результати.

Необоротнi активи та групи вибуття визнаються як утримуванi для продажу, якщо щодо них прийнято рiшення про продаж та/або складенi угоди про продаж, тобто якщо iснує тверда впевненiсть у продажi, а
актив або група вибуття можуть бути негайно проданi в своєму поточному станi, а операцiя з продажу очiкується протягом одного року з дати вiднесення об’єкту до такої групи.

Запаси. Одиницею бухгалтерського облiку запасiв є їх найменування або однорiдна група (вид).

Собiвартiсть запасiв включає всi витрати на придбання, переробку та iншi витрати, понесенi пiд час доставки запасiв до їх теперiшнього мiсцезнаходження та приведення їх в теперiшнiй стан.

Вартiсть готової продукцiї та незавершеного виробництва включає вартiсть сировини, прямi витрати на оплату працi, iншi прямi витрати та вiдповiднi виробничi накладнi витрати, розподiленi на пiдставi нормативної виробничої потужностi.

Товарно-матерiальнi запаси облiковуються за первiсною вартiстю або чистою вартiстю реалiзацiї залежно вiд того, яка з них менша. Чиста вартiсть реалiзацiї – це розрахункова цiна реалiзацiї у ходi нормального ведення бiзнесу, за вирахуванням оцiночних витрат.

При вибуттi запасiв використовуються такi методи їх оцiнки:
- за середньозваженою собiвартiстю;
- за цiною продажу – при реалiзацiї товарiв у роздрiбнiй торгiвлi.


Грошовi кошти та їх еквiваленти. Грошовi кошти та їх еквiваленти включають грошовi кошти в касi (готiвка) та поточнi рахунки у банках. Грошовi кошти та їх еквiваленти облiковуються за амортизованою вартiстю iз використанням методу ефективної процентної ставки.

Дебiторська заборгованiсть. Дебiторська заборгованiсть визнається як фiнансовий актив (за винятком дебiторської заборгованостi, за якою очiкується отримання грошових коштiв або фiнансових iнструментiв, та за розрахунками з бюджетом) та первiсно оцiнюється за справедливою вартiстю плюс вiдповiднi витрати на проведення операцiй. Пiсля первiсного визнання дебiторська заборгованiсть оцiнюється за чистою вартiстю реалiзацiї. Якщо є
об’єктивне свiдчення того, що вiдбувся збиток вiд зменшення корисностi, балансова вартiсть активу зменшується на суму таких збиткiв iз застосуванням рахунку резервiв.

Резерв на покриття збиткiв вiд зменшення корисностi визначається як рiзниця мiж балансовою вартiстю та теперiшньою вартiстю очiкуваних майбутнiх грошових потокiв. Визначення суми резерву на покриття збиткiв вiд зменшення корисностi вiдбувається на основi аналiзу дебiторiв та вiдображає суму, яка на думку керiвництва, достатня для покриття понесених збиткiв. При цьому резерви створюються на основi iндивiдуальної оцiнки окремих дебiторiв. Фактори, якi пiдприємство розглядає при визначеннi того, чи є у нього об’єктивнi свiдчення наявностi збиткiв вiд зменшення корисностi, включають iнформацiю про тенденцiї непогашення заборгованостi у строк, лiквiднiсть, платоспроможнiсть боржника.

Сума збиткiв визнається у прибутку чи збитку. Якщо в наступному перiодi сума збитку вiд зменшення корисностi зменшується i це зменшення може бути об’єктивно пов’язаним з подiєю, яка вiдбувається пiсля визнання зменшення корисностi, то попередньо визнаний збиток вiд зменшення корисностi коригується за рахунок коригування резервiв. Сума сторнування визнається у прибутку чи збитку. У разi неможливостi повернення дебiторської заборгованостi вона списується за рахунок створеного резерву на покриття збиткiв вiд зменшення корисностi.

Виплати працiвникам. Пiдприємство визнає короткостроковi виплати працiвникам як витрати та як зобов’язання пiсля нарахування будь-якої вже сплаченої суми. Пiдприємство визнає очiкувану вартiсть короткострокових виплат працiвникам за вiдсутнiсть як забезпечення вiдпусток – пiд час надання працiвникам послуг, якi збiльшують їхнi права на майбутнi виплати вiдпускних.

Забезпечення. Забезпечення визнаються, коли пiдприємство має теперiшню заборгованiсть (юридичну або конструктивну) внаслiдок минулої подiї, та iснує ймовiрнiсть, що погашення зобов’язання вимагатиме вибуття ресурсiв, котрi втiлюють у собi економiчнi вигоди, i можна достовiрно оцiнити суму зобов’язань.

Пенсiйнi зобов’язання. Вiдповiдно до українського законодавства, пiдприємство утримує внески iз заробiтної плати працiвникiв до Пенсiйного фонду України. Поточнi внески розраховуються як процентнi вiдрахування iз поточних нарахувань заробiтної плати, такi витрати вiдображаються у перiодi, в якому були наданi працiвниками послуги, що надають їм право на одержання внескiв, та зароблена вiдповiдна заробiтна плата.


Доходи. Доходи та витрати визнаються за методом нарахування. Виручка визнається в тому випадку, якщо iснує отримання економiчних вигiд, i якщо виторг може бути надiйно оцiнений, незалежно вiд часу здiйснення платежу. Виручка оцiнюється за справедливою вартiстю отриманого або пiдлягає

отриманню винагороди з врахуванням визначених у договорi умов платежу i за вирахуванням податкiв.
Дохiд вiд продажу товару визнається при доставцi товару, коли iстотнi ризики та вигоди переходять до покупця. Дохiд вiд визнання послуг вiдображається в момент виникнення незалежно вiд дати надходження коштiв i визначається, виходячи iз ступеня завершеностi операцiї з надання послуг на дату
балансу.

Витрати. Витрати, понесенi у зв’язку з отриманням доходу, визнаються у тому ж перiодi, що й вiдповiднi доходи.

Витрати за позиками, якi не є часткою фiнансового iнструменту та не капiталiзуються як частина собiвартостi активiв, визнаються як витрати перiоду.

Податок на прибуток. Витрати з податку на прибуток являють собою суму витрат з поточного та вiдстроченого податкiв. Поточний податок визначається як податок на прибуток, що пiдлягає сплатi щодо оподатковуваного прибутку за звiтний перiод вiдповiдно до поданої до податкового органу декларацiї з податку на прибуток за ставками, визначеними законодавством України.

Вiдстрочений податок розраховується за балансовим методом облiку зобов’язань та являє собою податковi активи або зобов’язання, що виникають у результатi тимчасових рiзниць мiж балансовою вартiстю активу чи зобов’язання в балансi та їх податковою базою.

Вiдстроченi податковi зобов’язання визнаються, як правило, щодо всiх тимчасових рiзниць, що пiдлягають оподаткуванню. Вiдстроченi податковi активи визнаються з урахуванням iмовiрностi наявностi в майбутньому оподатковуваного прибутку, за рахунок якого можуть бути використанi тимчасовi рiзницi, що пiдлягають нарахуванню. Балансова вартiсть вiдстрочених податкових активiв i вiдстрочених податкових зобов’язань переглядається на кiнець кожного звiтного року.

Вiдстрочений податок розраховується за податковими ставками, якi, як очiкується, будуть застосовуватися в перiодi реалiзацiї вiдповiдних активiв або зобов’язань. Пiдприємство визнає поточнi та вiдстроченi податки як витрати або дохiд i включає в прибуток або збиток за звiтний перiод, окрiм випадкiв, коли податки виникають вiд операцiй або подiй, якi визнаються прямо у власному капiталi або вiд об’єднання бiзнесу.

Компанiя визнає поточнi та вiдстроченi податки у капiталi, якщо податок належить до статей, якi вiдображено безпосередньо у власному капiталi в тому самому чи в iншому перiодi.

Умовнi зобов’язання та активи. Умовнi зобов’язання не визнаються у звiтi про фiнансовий стан, але розкриваються у примiтках до фiнансової звiтностi. Iнформацiя про умовне зобов’язання розкривається, якщо можливiсть вибуття ресурсiв, якi втiлюють у собi економiчнi вигоди, не є вiддаленою. Пiдприємство не визнає умовнi активи. Стисла iнформацiя про умовний актив розкривається, коли надходження економiчних вигод є ймовiрним.

Майбутнi змiни в облiковiй полiтицi. Прийнята облiкова полiтика вiдповiдає облiковiй полiтицi, яка застосовувалася на основi дiючих у 2013 роцi МСФЗ, за винятком нових стандартiв i
iнтерпретацiй, якi вступили в дiю пiсля 31.12.2013 р. У випадку впливу на облiкову полiтику Компанiї нових стандартiв та iнтерпретацiй планується здiйснити певнi коригування нерозподiленого прибутку та активiв чи зобов’язань.




4. ОСНОВНI ОБЛIКОВI ОЦIНКИ ТА СУДЖЕННЯ

Невизначенiсть оцiнок. У процесi застосування облiкової полiтики керiвництво Компанiї використовує свої судження та здiйснює оцiнки, користуючись основними принципами МСФЗ. Керiвництво робить припущення та оцiнки вiдносно балансової вартостi активiв i зобов’язань, якi не є очевидними з iнших джерел. Оцiнка та вiдповiднi припущення базуються на iсторичному досвiдi та iнших iстотних факторах. Фактичнi результати можуть вiдрiзнятись вiд таких оцiнок. Оцiнки i пов’язанi з ними допущення регулярно переглядаються. Змiни в оцiнках вiдображаються в тому перiодi, в якому оцiнка була переглянута, якщо змiна впливає лише на цей перiод, або в тому перiодi, до якого вiдноситься змiна, i в майбутнiх перiодах, якщо змiна впливає як на поточнi, так i на майбутнi перiоди.

Основнi припущення, якi стосуються майбутнього або iнших основних джерел виникнення невизначеностi оцiнок на звiтну дату та якi можуть стати причиною внесення суттєвих коригувань до балансової вартостi активiв та зобов’язань протягом наступного фiнансового перiоду, включають такi активи та зобов’язання.

Справедлива вартiсть основних засобiв. В умовах нестабiльностi та вiдсутностi активного ринку, Компанiя вирiшила застосовувати виключення вiд вимог МСФЗ щодо облiку основних засобiв за справедливою вартiстю в якостi умовної вартостi, передбаченi МСФЗ 1 для суб’єктiв господарювання, якi застосовують МСФЗ вперше, та вiдобразила свої основнi засоби за iсторичною собiвартiстю, тобто оцiнка вартостi основних засобiв не проводилася.

Оцiнка строкiв експлуатацiї основних засобiв вимагає застосування професiйного судження з урахування строкiв експлуатацiї подiбних активiв. Компанiя оцiнює строки експлуатацiї основних засобiв вiдповiдно до їх поточного технiчного стану та оцiночного перiоду, протягом якого очiкується отримати вигоди вiд використання активiв. Однак технiчний та економiчний знос i старiння часто приводять до скорочення економiчних вигод вiд активiв. Керiвництво переглядає строки експлуатацiї та збiльшує суму

амортизацiйних вiдрахувань, якщо виявляється, що строки експлуатацiї активiв реально меншi вiд попередньо оцiнених.

Оподаткування. Керiвництво Компанiї вважає, що Компанiя дотримувалася всiх положень чинного податкового законодавства. Однак, немає впевненостi в тiм, що податковi органи не iнтерпретують дотримання Компанiєю положень чинного законодавства в iнший спосiб, i що як наслiдок Компанiї не будуть нарахованi додатковi податки, штрафи та пенi.

Первiсне визнання операцiй з пов’язаними сторонами. В процесi своєї роботи Компанiя не проводить операцiї з пов’язаними сторонами.

Принцип безперервностi. Ця фiнансова звiтнiсть пiдготовлена на основi принципу безперервно дiючої органiзацiї. Використовуючи це судження, керiвництвом Компанiї враховувалися iснуючi намiри, прибутковiсть операцiй, наявнi матерiальнi i фiнансовi ресурси та вплив поточної економiчної ситуацiї на дiяльнiсть Компанiї.



5. ЗАСТОСУВАННЯ НОВИХ ТА ПЕРЕГЛЯНУТИХ СТАНДАРТIВ

З 1 сiчня 2014 року набули чинностi окремi новi стандарти та iнтерпретацiї, що є обов’язковими для застосування в облiкових перiодах, починаючи з 01 сiчня 2014 року. Компанiя не застосовувала цi стандарти та iнтерпретацiї до початку їх обов’язкового застосування.

При складаннi цiєї фiнансової звiтностi керiвництво Компанiї здiйснило оцiнку впливу на фiнансову звiтнiсть прийнятих стандартiв та змiн до них.

МСФЗ 9 «Фiнансовi iнструменти: класифiкацiя та оцiнка» (випущено у липнi 2014 року, а обов’язкове застосування перенесено на 1 сiчня 2018 року або пiсля цiєї дати) - використовується по вiдношенню до класифiкацiї та оцiнки фiнансових активi та зобов'язань. Вiдповiдно до цього стандарту фiнансовi активи повиннi вiдноситися до трьох категорiй оцiнки: фiнансовi активи, якi в подальшому оцiнюються за амортизованою вартiстю; фiнансовi активи, якi в подальшому оцiнюються за справедливою вартiстю, змiни якої вiдносяться на iнший сукупний дохiд, та фiнансовi активи, якi в подальшому оцiнюються за справедливою вартiстю, змiни якої вiдображаються у складi прибуткiв чи збиткiв.

Вiдповiдне рiшення приймається при первiсному визнаннi фiнансових iнструментiв. Класифiкацiя залежить вiд бiзнес-моделi суб’єкта господарювання, яку вiн використовує для управлiння своїми фiнансовими iнструментами, та вiд характеристики грошових потокiв вiд такого iнструмента згiдно договору.

Iнвестицiї в iнструменти капiталу завжди оцiнюються за справедливою вартiстю. Проте керiвництво може зробити остаточний вибiр представляти змiни справедливої вартостi в iншому сукупному доходi за умови, що iнструмент не утримується для торгiвлi. Якщо iнструмент капiталу утримується для торгiвлi, змiни справедливої вартостi вiдображаються у складi прибуткiв i збиткiв.

МСФЗ 9 є добровiльним, i Компанiя наразi не планує застосовувати його iснуючу версiю та оцiнює вплив нового стандарту на фiнансову звiтнiсть.

МСФЗ 15 «Виручка по договорах iз клiєнтами». Цей новий стандарт встановлює основний принцип визнання виручки за цiною операцiї у випадку передачi товарiв чи послуг замовнику. Окремi партiї товарiв чи пакету послуг, якi чiтко iдентифiкованi, повиннi визнаватися окремо, а будь – якi знижки та ретроспективнi знижки з цiни контракту, як правило, мають вiдноситись на окремi елементи. Якщо сума винагороди з будь-яких причин змiнюється, слiд визнавати мiнiмальнi суми за умови вiдсутностi значного ризику перегляду. Витрати, пов’язанi з гарантiями за контрактами iз клiєнтами, необхiдно капiталiзувати та амортизувати протягом перiоду надходження вигод вiд контракту.

Стандарт випущений 28 травня 2014 року i вступає в силу для перiодiв, якi починаються з 1 сiчня 2017 року або пiсля цiєї дати.

Наразi Компанiя оцiнює вплив цього нового стандарту на її фiнансову звiтнiсть.
МСБО 19 «Пенсiйнi плани iз встановленими виплатами: внески працiвникiв»» - роз’яснено облiк грошових надходжень iз боку працiвникiв чи третiх сторiн, що йдуть на виконання пенсiйних планiв (правка не впливає на облiк добровiльних внескiв).
Суть змiн – окремi пенсiйнi плани передбачають внески спiвробiтникам i третiх осiб. Подiбнi внески облiковують як зменшення витрат роботодавця на винагороди. Переглянута версiя МСБО 19 передбачає розмежування внескiв працiвникiв, пов’язаних i не пов’язаних iз наданням послуг.
Змiни застосовуються зi звiтних перiодiв, що починаються з 1 липня 2014 року та пiсля цiєї дати.
Правка не вплине на фiнансове положення, фiнансовi результати або iнформацiю, яку розкриває Компанiя.
МСБО 32 «Фiнансовi iнструменти: подання » - змiни стосуються взаємозалiку фiнансових активiв та фiнансових зобов’язань i дають роз’яснення, що взаємозалiк фiнансового активу й фiнансового зобов’язання належить здiйснювати виключно в тих випадках, коли компанiя на даний момент має юридично закрiплене право на такий взаємозалiк i має намiр провести розрахунок на нетто-основi або реалiзувати актив та виконати зобов’язання одночасно.
Змiни застосовуються зi звiтних перiодiв, що починаються з 1 сiчня 2014 року та пiсля цiєї дати.
Керiвництво Компанiї для застосування цих змiн переглядає угоди про взаємозалiки на предмет «безумовностi» юридичних прав на взаємозалiк.
МСБО 36 «Зменшення корисностi активiв» - змiни стосуються розкриття вiдшкодовуваних сум для не фiнансових активiв i скасовують вимогу пп. (с) п. 134 МСБО 36 про необхiднiсть розкривати вiдшкодовувану вартiсть щодо кожної одиницi, що генерує грошовi кошти, а також запроваджують вимогу розкривати вiдшкодовувань вартiсть окремого активу (включаючи гудвiл) або одиницю, що генерує грошовi кошти, щодо якого було визнано чи вiдновлено збиток вiд знецiнення впродовж звiтного перiоду.
Змiни застосовуються зi звiтних перiодiв, що починаються з 1 сiчня 2014 року та пiсля цiєї дати.
Керiвництво Компанiї для застосування цих змiн аналiзує випадки визнання знецiнення та/або вiдновлення корисностi нефiнансових активiв та визначає, яку iнформацiю належить розкривати в Примiтках до фiнансової звiтностi.

МСБО 39 «Фiнансовi iнструменти: визнання та оцiнка» - поправки стосуються похiдних фiнансових iнструментiв i продовження облiку хеджування.

Змiни застосовуються зi звiтних перiодiв, що починаються з 1 сiчня 2014 року та пiсля цiєї дати.
Правка не вплине на фiнансове положення, фiнансовi результати або iнформацiю, яку розкриває Компанiя.

КТМФЗ 21 «Обов’язковi платежi» - роз’яснено порядок обов’язкових платежiв (державних зборiв) та визначення дати виникнення зобов’язань за даними платежами (виняток – податок на прибуток, що регулюється МСБО 12, а також штрафи за порушення законодавства). Це Iнтерпретацiя до МСБО 37 «Забезпечення, умовнi зобов’язання та умовнi активи». Зобов’язуючою подiєю, що призводить до визнання зобов’язання зi сплати обов’язкового платежу, є дiяльнiсть, унаслiдок якої виникає обов’язок сплати такого платежу вiдповiдно до законодавства. Визнання зобов’язання щодо обов’язкових платежiв вiдбувається або на пропорцiйно-часовiй основi, якщо зобов’язуюча подiя здiйснюється протягом певного перiоду часу, або в мiру досягнення якогось вiдповiдного мiнiмального граничного значення, але не ранiше. Йдеться не про майбутнi зобов’язання, а лише про тi, що виникли (iснують) на дату звiтностi.
Змiни застосовуються зi звiтних перiодiв, що починаються з 1 сiчня 2014 року та пiсля цiєї дати.
Керiвництво Компанiї аналiзує сплачуванi збори та обов’язковi платежi (вiдмiннi вiд податку на прибуток) i визнає актив, якщо воно авансувало обов’язковий платiж за вiдсутностi в нього iснуючого зобов’язання щодо його сплати, або визнає зобов’язання в мiру досягнення вiдповiдного граничного значення.

Прийнятi iншi новi положення бухгалтерського облiку, як вважає керiвництво Компанiї, не мають i не матимуть суттєвого впливу на фiнансову звiтнiсть Компанiї пiсля їх прийняття, зокрема:

- МСФЗ 14 «Вiдстроченi платежi по дiяльностi, що здiйснюється за регульованими тарифами» - випущений в сiчнi 2014 року i набуває чинностi для рiчних перiодiв, якi починаються з 1 сiчня 2016 року або пiсля цiєї дати;

- «Продаж чи внесок активiв у асоцiйоване чи спiльне пiдприємство iнвестором» - змiни до МСБО 10 i МСБО 28, випущенi у вереснi 2014 року i застосовуються до рiчних перiодiв, якi починаються з 1 сiчня 2016 року або пiсля цiєї дати;

- «Облiк угод iз придбання часток пiдприємств у спiльних операцiях» - змiни до МСБО 11, випущенi в травнi 2014 року i вступають в силу для перiодiв, якi починаються з 1 сiчня 2016 року або пiсля цiєї дати;

- «Роз’яснення прийнятних методiв нарахування амортизацiї основних засобiв та нематерiальних активiв» - змiни до МСБО 16 та МСБО 38, випущенi в травнi 2014 року i вступають в силу для перiодiв, якi починаються з 1 сiчня 2016 року або пiсля цiєї дати;

- «Застосування методу пайової участi в окремiй фiнансовiй звiтностi» - змiни до МСБО 27, випущенi у серпнi 2014 року i вступають в силу для перiодiв, якi починаються з 1 сiчня 2016 року.




6. ОСНОВНI ЗАСОБИ

У балансовiй вартостi основних засобiв вiдбулися такi змiни:

Земля Будинки i споруди Виробниче обладнання Транспортнi засоби Iншi основнi засоби Всього Незавершенi капiтальнi iнвестицiї
Залишкова вартiсть на 31 грудня 2013 року 975 4141 47 596 0 5759 87
Первiсна вартiсть на 31 грудня 2013 року 975 11185 4618 966 399 18143 87
Накопичений знос на 31 грудня 2013 року 7044 4571 370 399 12384
Надходження у 2014 роцi 622 580 5 1207 518
Вибуття 621 1103 10 61 1795 545
Переведення в iншу категорiю
Амортизацiйнi вiдрахування 197 377 1 16 591
Залишкова вартiсть на 31 грудня 2014 р. 975 3750 0 584 0 5309 60
Первiсна вартiсть на 31 грудня 2014 р 975 11186 4095 956 343 17555 60
Накопичений знос на 31 грудня 2014 р. 7436 4095 372 343 12246 60

Основнi засоби Компанiї вiдображенi у фiнансовiй звiтностi за iсторичною собiвартiстю, тобто за первiсною вартiстю за вирахуванням накопиченої амортизацiї.

Компанiя користується частиною основних засобiв, якi переданi їй при приватизацiї держмайна в Українi, зокрема виробничими та адмiнiстративними будiвлями.

Земля не була передана в процесi приватизацiї. Компанiя має право придбавати земельнi дiлянки в держави або користуватися за договором оренди землi.

Основнi засоби, стосовно яких є передбаченi законодавством обмеження щодо її володiння, користування та розпорядження вiдсутнi.

Оформлених у заставу основних засобiв немає.

Основнi засоби, що тимчасово не використовуються (консервацiя, реконструкцiя тощо) вiдсутнi.

Основних засобiв, вилучених з експлуатацiї на продаж, немає.

7. ЗАПАСИ
У фiнансовiй звiтностi товарно-матерiальнi запаси вiдображенi за первiсною вартiстю, оскiльки всi запаси придбанi в кiнцi 2013 року i їх первiсна вартiсть є реальною.

Готова продукцiя вiдображена у фiнансовiй звiтностi за виробничою собiвартiстю.

Уцiнка матерiальних запасiв не проводилася у 2014 роцi.

8. ТОРГIВЕЛЬНА ТА IНША ДЕБIТОРСЬКА ЗАБОРГОВАНIСТЬ
31 грудня 31 грудня
2014 року 2013 року

Дебiторська заборгованiсть за основною дiяльнiстю 1336 1291
Iнша фiнансова дебiторська заборгованiсть 6 7
Мiнус резерв вiд знецiнення (44) (44)
Всього дебiторська заборгованiсть за основною
дiяльнiстю та iнша дебiторська заборгованiсть 1298 1254

Дебiторська заборгованiсть за основною дiяльнiстю та iнша дебiторська заборгованiсть не забезпеченi заставою.
9. ГРОШОВI КОШТИ ТА ЇХ ЕКВIВАЛЕНТИ
31 грудня 31 грудня
2014 року 2013 року

Кошти на банкiвських рахунках, де мiнованi у:
- гривнях 3301 4087

Всього грошових коштiв та їх еквiвалентiв 3301 4087

Грошовi кошти не простроченi i не забезпеченi заставою

По грошових коштах в банках проценти начисляються. Фiнансовi доходи склали в 2014 р. 697 тис.грн., в 2013 – 321 тис.грн.

10. ЗАРЕЄСТРОВАНИЙ КАПIТАЛ
Станом на 1 сiчня 2014 року статутний капiтал Компанiї становив 11236680,00 гривень, що вiдповiдало 44946720 простих iменних акцiй номiнальною вартiстю 0,25 грн. кожна. Усi випущенi простi акцiї повнiстю оплаченi. Кожна акцiя має один голос при голосуваннi.

У 2014 роцi Компанiя не здiйснювала додаткових емiсiй акцiй, а тому станом на 31 грудня 2014 року зареєстрований статутний капiтал становить 11236680,00 гривень, що вiдповiдає 44946720 простих iменних акцiй номiнальною вартiстю 0,25 гривнi кожна.

Найбiльшою часткою акцiй ПАТ «ЕНКО» володiє юридична особа ТзОВ «Торговий дiм Любарт», що складає 75,69 вiдсоткiв вiд загальної кiлькостi акцiй. Iншi фiзичнi особи володiють акцiями, що складає 24,3 вiдсоткiв вiд загальної кiлькостi акцiй.
11. КРЕДИТИ
ПАТ «ЕНКО» не користувалося банкiвськими кредитами в 2013 i 2014 роках.
12. ТОРГIВЕЛЬНА ТА IНША КРЕДИТОРСЬКА ЗАБОРГОВАНIСТЬ
31 грудня 31 грудня
2014 року 2013 року

Кредиторська заборгованiсть за основною 3441 5913
дiяльнiстю
Iнша кредиторська заборгованiсть 6 5______
Всього кредиторська заборгованiсть за основною
дiяльнiстю та iнша кредиторська заборгованiсть 3447 5918

Фiнансова кредиторська заборгованiсть за основною дiяльнiстю та iнша кредиторська заборгованiсть деномiнована в нацiональнiй валютi гривнi.

Балансова вартiсть кредиторської заборгованостi є поточною заборгованiстю i її вартiсть приблизно дорiвнює її справедливiй вартостi.
13. ЗОБОВ’ЯЗАННЯ ПО ВИПЛАТАХ ПЕРСОНАЛУ
2014 рiк 2013 рiк
Залишок на початок року 85 105
Нараховано заробiтної плати 1482 2118
Виплачено заробiтної плати 1488 2138___
Залишок на кiнець року 79 85
14. ЗОБОВ’ЯЗАННЯ ПО ПЕНСIЙНИХ ВИПЛАТАХ

Вiдповiдно до українського законодавства Товариство проводить вiдрахування та утримання iз заробiтної плати внескiв до пенсiйного фонду України.

Нижче наведено рух по нарахуванню та виплатах по пенсiйних виплатах
2014 рiк 2013 рiк
Залишок на початок року 26 40
Нараховано пенсiйних внескiв 613 823
Сплачено пенсiйних внескiв 617 837___
Залишок на кiнець року 22 26

15. РЕЗЕРВИ ТА ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ
Товариство створює забезпечення на виплату вiдпусток працiвникам.
Нижче наведено нарахування та використання забезпечень
2014 рiк 2013 рiк
Залишок на початок року 84 87
Нараховано забезпечень - -
Використано забезпечень 62 3___
Залишок на кiнець року 22 84
16. ДОХОДИ ВIД РЕАЛIЗАЦIЇ
Дохiд вiд реалiзацiї продукцiї, товарiв та послуг складається iз таких компонентiв:
2014 рiк 2013 рiк
Дохiд вiд реалiзацiї продукцiї 7236 14397
Дохiд вiд реалiзацiї товарiв - -
Дохiд вiд реалiзацiї послуг 3707 12533___
Всього дохiд вiд реалiзацiї 10944 26930

17. ОПЕРАЦIЙНI ДОХОДИ I ВИТРАТИ

Iншi операцiйнi доходи складаються iз таких компонентiв
2014 рiк 2013 рiк
Дохiд вiд реалiзацiї iнших оборотних активiв 3656 4500
Дохiд вiд списання кредиторської заборгованостi - 276
Iншi операцiйнi доходи 8 546__
Всього iншi операцiйнi доходи 3664 5322


За характером витрат операцiйнi витрати включенi до таких категорiй:
2014 рiк 2013 рiк
Собiвартiсть реалiзованих товарiв, робiт, послуг 9828 23980
Адмiнiстративнi витрати 2850 3909
Витрати на збут - -
Iншi операцiйнi витрати___________________________________________ 3150______________ 4751____
Всього операцiйнi витрати 15828 32640


Собiвартiсть вiд реалiзацiї була представлена наступним чином:
2014 рiк 2013 рiк
Собiвартiсть реалiзованої продукцiї 9089 14662
Собiвартiсть реалiзованої товарiв - -
Собiвартiсть наданих послуг 739 7135____
Всього собiвартiсть реалiзацiї 9828 21797

За елементами iншi операцiйнi витрати складаються iз таких компонентiв:
2014 рiк 2013 рiк
Матерiальнi витрати 9300 21800
Витрати на оплату працi персоналу 1454 2005
Пенсiйнi нарахування 560 760
Амортизацiя основних засобiв 427 539
Iншi операцiйнi витрати 2900 2060
Всього операцiйних витрат 14641 27164

18. ФIНАНСОВI ВИТРАТИ
2014 рiк 2013 рiк
Процентнi витрати - -
Збитки мiнус прибутки вiд курсової рiзницi за
Позиковими коштами - -___
Всього iншi операцiйнi доходи - -

19. ПОДАТОК НА ПРИБУТОК
У 2014 роцi Компанiя застосовувала загальну систему оподаткування.

Нараховано у 2014 роцi податку 3,2 тис. грн. i сплачено 32 тис. грн.

Витрати з податку на прибуток складаються iз таких компонентiв
2014 рiк 2013 рiк
Витрати з поточного податку на прибуток 32 -
Витрати з вiдстроченого податку на прибуток 28 -___
Витрати з податку на прибуток за рiк 60 -

Витрати з поточного податку на прибуток вiдповiдають даним декларацiй з податку на прибуток.

Вiдстроченi податки на прибуток виникли внаслiдок наявностi тимчасових рiзниць мiж оцiнкою активiв i зобов’язань для цiлей фiнансової звiтностi та їхньою податковою базою, а саме - по забезпеченнях на виплату вiдпусток i по резерву сумнiвних боргiв. Вiдстроченi податки розрахованi за такими ставками, якi застосовувалися для нарахування поточного податку на прибуток (18 %).
20. ОПЕРАЦIЇ З ПОВ’ЯЗАНИМИ СТОРОНАМИ
Сторони вважаються пов’язаними, якщо одна з них має можливiсть контролювати iншу, знаходиться пiд спiльним контролем або може мати суттєвий вплив на iншу сторону при прийняттi фiнансових та операцiйних рiшень. При розглядi кожного можливого випадку вiдносин зi зв’язаними сторонами до уваги суть цих вiдносин, а не лише юридична форма. береться суть

Пов’язанi сторони ПАТ «ЕНКО» - акцiонери, що мають частку у статутному капiталi бiльше 20 вiдсоткiв та управлiнський персонал Компанiї.

Операцiй з акцiонерами, що є пов’язаними особами, Компанiя не проводила.

21. УМОВНI ТА IНШI ЗОБОВ’ЯЗАННЯ
Судовi процедури. В процесi звичайної дiяльностi Компанiя не зверталася з судовими позовами i до неї не виставлялося нiяких претензiй. Протягом звiтних перiодiв проти Компанiї не було проваджено судових позовiв. Керiвництво Компанiї, керуючись власною оцiнкою i внутрiшнiми професiйними консультацiями, вважає, що Компанiя не зазнає суттєвих збиткiв у результатi можливих судових позовiв, а тому вiдповiдний резерв у фiнансовiй звiтностi не створювався.

Податкове законодавство. Українське податкове, митне та валютне законодавство часто змiнюється, а його суперечливi положення тлумачаться неоднозначно. Керiвництво Компанiї вважає, що його тлумачення податкового законодавства є обґрунтованими i та всi податки вiдповiдно до законодавчих норм. Але неможливо гарантувати, що при перевiрцi податковi органи не оскаржать нарахованi суми податкiв з метою збiльшення податкових надходжень до бюджету.

Наприкiнцi 2014 року Верховна Рада України внесла змiни до Податкового кодексу, якi набувають чинностi з 1 сiчня 2015 року, i якi торкнулися практично всiх податкiв в Українi. Також було введено новi податки, зокрема податок на нерухомiсть, який збiльшить податкове навантаження Компанiї.
22. УПРАВЛIННЯ ФIНАНСОВИМИ РИЗИКАМИ
Основнi фiнансовi iнструменти Компанiї включають торгову дебiторську заборгованiсть, торгову кредиторську заборгованiсть i грошовi кошти.

Основнi ризики включають ринковий ризик i ризик лiквiдностi.

Полiтика управлiння ризиками полягає у забезпеченнi належного функцiонування внутрiшньої полiтики, спрямованої на мiнiмiзацiю ризикiв.

Ринковий ризик. Ринковий ризик пов’язаний iз загальними та специфiчними ринковими змiнами, якi керiвництво Компанiї намагається постiйно контролювати. Але це не запобiгає виникненню збиткiв у випадку бiльш суттєвих ринкових змiн.

Кредитний ризик. Кредитний ризик виникає у зв’язку з грошовими коштами, розмiщеними у банках, та заборгованiстю клiєнтiв. Для мiнiмiзацiї ризикiв Компанiя укладає угоди виключно з вiдомими та фiнансово стабiльними сторонами, а операцiї з новими клiєнтами здiйснюються на основi попередньої оплати. Дебiторська заборгованiсть пiдлягає постiйному монiторингу, тобто проводиться аналiз непогашеної дебiторської заборгованостi за строками погашення та контроль прострочених залишкiв.

Ризик лiквiдностi. Ризик лiквiдностi – це ризик того, що Компанiя зiткнеться з труднощами при виконаннi своїх фiнансових зобов’язань. Компанiя здiйснює контроль лiквiдностi шляхом планування поточної лiквiдностi, тобто шляхом контролю залишкiв грошових коштiв i дебiторської заборгованостi та кредиторської заборгованостi з врахуванням витрат на капiтальнi iнвестицiї. Пiдприємство аналiзує термiни платежiв, якi пов’язанi з дебiторською заборгованiстю та iншими фiнансовими активами, а також прогнознi потоки грошових коштiв вiд операцiйної дiяльностi.
23. УПРАВЛIННЯ КАПIТАЛОМ
Компанiя здiйснює заходи з управлiння капiталом, спрямованi на забезпечення її подальшого функцiонування як безперервно дiючого пiдприємства. Метою Компанiї є зростання рентабельностi капiталу за рахунок оптимiзацiї структури заборгованостi та власного капiталу, таким чином , щоб забезпечити прибуток акцiонерам та безперервнiсть дiяльностi. Керiвництво пiдприємства здiйснює постiйний огляд структури капiталу та аналiзує вартiсть капiталу i притаманнi його складовим ризики.

24. СПРАВЕДЛИВА ВАРТIСТЬ ФIНАНСОВИХ IНСТРУМЕНТIВ
Компанiя не має активiв та зобов’язань, що облiковуються за справедливою вартiстю. Керiвництво Компанiї вважає, що справедлива вартiсть фiнансових активiв та зобов’язань, що вiдображаються за амортизованою чи первiсною вартiстю, станом на 31 грудня 2014 року та на 31 грудня 2013 року приблизно дорiвнювала їх балансовiй вартостi.

25. ПОДIЇ ПIСЛЯ ЗВIТНОЇ ДАТИ
Пiсля 31 грудня 2015 року до дати затвердження керiвництвом фiнансової звiтностi не вiдбувалося подiй, якi могли би негативно вплинути на фiнансовий стан Компанiї. Тобто, Компанiя працювала у звичайному режимi, нiяких судових процесiв, перевiрок контролюючих органiв, анулювання укладених договорiв, оголошення про припинення дiяльностi, суттєвого придбання чи продажу активiв, нiяких надзвичайних ситуацiй не вiдбулося.





Голова правлiння: __________________ Домбровська В.Ф.


Головний бухгалтер : __________________ Рибак I.В.



д/н

д/н